субота, 12. децембар 2020.

Zašto su kosi potrebni proteini

 Zdravo devojke! Danas pričamo o proteinima i proteinskim maskama za kosu. Želim da napišem poseban post zato što to i zaslužuju. Veoma je bitan korak u nezi kose- meni jedan od najbitnijih. 


Šta su proteini?

Znamo da je keratin sastojak dlake, odnosno glavni gradivni sastojak. Keratin je protein tako da bih rekla da su proteini neophodni nezi kose. 

Čemu služe?

Čine kosu jačom, otpornijom i debljaju dlaku. Utiču na unutrašnju vlažnost kose. S tim kako debljaju dlaku, suprotno tome ako je dlaka tanka ona nema dovoljno proteina i postaje lomljiva i lakše se kida. Usled delovanja toplote, kako spoljnih uticaja tako i fena, pegle, figara kosa postaje sve tanja- što ako se redovni koristik ovih aparata možete primete kako su vam se stanjili vrhovi kose. 

Ko bi trebalo da koristi proteinske maske?

Rekla bih oštećena kosa ALI. Uvek postoji ali. Danas skoro 90% devojaka koristi fen, figaro, peglu i time oštećuje kosu, a pored toga iako sve to ne koristite npr kao ja (uopšte ne koristim nikakve aparate za kosu) od spoljnih uticaja (sunce, vetar, vlaga..), genetike, hormonskih poremećaja, stalnog vezivanja kose, nepravilne nege i mnogoo toga- kosa postaje oštećena. Tako da odgovor na pitanje ko bi trebalo da koristi proteinske maske- SVAKO. 

Da li će oporaviti oštećenu kosu?

Jedan proizvod to ne može uraditi nego kompletna nega kao i kod lica. Potrebna je i hidratacija i proteini. Ako imate oštećenu kosu javite mi se u dm na instagramu da rešimo problem zajedno @lamaarijaa. 

Koliko se često koriste proteinske maske? 

Ako imate veoma oštećenu kosu onda za početak jednom nedeljno, kasnije kada se oporavi možete je rasporediti 3 puta mesečno. Preporučujem da pored proteinske ubacite i neku hidrantnu masku koju možete koristiti pred svako pranje ili svako drugo. 

Zašto su tako skupe?

Proteinske maske- kvalitetne koje će dati efekat spadaju u profesionalnu negu i koriste ih u salonima. Zato vam je kosa savršena kada izadjete iz salona- jer su proteinske maske VEOMA koncentrovane i sadrže mnogo jake proteine koji brzo deluju na kosi i takav efekat nikada nećete postići sa maskom iz drogerije. U drogerijama možete naći “proteinske maske” ali samo na nazivu kutije od proizvoda, a kada pogledate sastojke videćete da je to hidrantna maska. 

Koji su proteinski sastojci? 

Napisala sam post na ovu temu ali bih dodala da gledate prve sastojke proizvoda koji su na vrhu. Što su sastojci blizi dnu to ih ima manje u koncentraciji. Znači gledate vrh liste sastojaka. 



Koliko se drži na kosi?

Prema uputstvu 10-15min ali ja volim da proteinsku masku držim sat vremena na kosi, iako neki smatraju da je to previše. Ali ako imate veoma oštećenu kosu preporučujem da je držite duže. 

Kako uštedeti sa njima kada su tako skupe?

Gledajte to ovako- proteinska maska košta oko 20-30€ ali je koristite 2-3 puta mesečno i nanosite vrlo malo količinu na dlaku jer je maska koncetrovana pa vam nije potrebna velika količina. Ja sam moju proteinsku masku kupila prošle godine u avgustu i trajala mi je 8-9 meseci. Tako da 20-30€ za 9 meseci je sasvim okej. Jer ono što postignete proteinskom maskom nećete moći ni sa jednom drogerijskom. 

Gde se kupuju?

Kupuju se u frizerskim salonima, a mogu se naručiti i preko sajta www.prodajakozmetike.com. 

Da li se mogu naći u drogerijama?

Postoje maske koje se predstavljaju kao proteinske ali ako pogledate sastojke videćete da nisu proteinske. 

Da li postoji jeftinija zamena?

Ne postoji. Da kupite 5 maski iz drogerije neće biti dovoljno jake i neće učiniti ni upola vašoj kosi kao jedna proteinska. Uložite u proteinsku masku jer vam može trajati i godinu dana-zavisi od dužine kose. Moja kosa je duga malo iznad kukova i maska mi je trajala 8-9meseci a koristima sam 3 puta mesečno. Jedna proteinska maska obično ima 250ml.

Tvoje preoruke?

Pisala sam recenziju Redken maske i to je jedina koju sam isprobala. Zato vam nju i preporučujem. 




Za sve ostalo što vas zanima, pitanja i preporuke, saveti javite mi se na instagramu @lamaarijaa. 

Ljubim vas!

Нема коментара:

Постави коментар